1
De informatie wordt op verschillende manieren opgeslagen.
Ons geheugen verwerkt beelden op een andere manier dan geluiden. Door de combinatie van beeld en geluid in video’s wordt het werkgeheugen in je hersenen optimaal benut. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je informatie beter onthoudt als het op verschillende manieren binnenkomt.
2
We onthouden beelden beter dan woorden.
Voor sommige scholieren, bijvoorbeeld scholieren die last hebben van dyslexie, is het lastig om informatie te onthouden waar niet automatisch een beeld van gevormd wordt. Denk bijvoorbeeld aan jaartallen bij geschiedenis, natuurkundige formules en Franse/Engelse/Duitse woorden. Dat hoeft niet alleen voor mensen met dyslexie te gelden, want iedereen is visueel ingesteld. Om leerstof beter te onthouden is het dus een goed idee om er een beeld aan te koppelen. Het bekijken van geanimeerde uitlegvideo’s kan daarom een oplossing bieden.
3
Je leert op je eigen tempo.
Sommige mensen kunnen zich lastig op twee dingen tegelijk focussen. Je kunt denken aan lezen en begrijpen, maar ook aan luisteren en schrijven tegelijk. Het kan daardoor lastig zijn om tijdens een uitleg aantekeningen te maken. Het handige aan uitlegvideo's is dat je deze op ieder moment op pauze kunt zetten en je het zo vaak als je wilt opnieuw kunt afspelen. Je leert daardoor op je eigen tempo.