Uitlegvideo’s voor alle HAVO Maatschappijwetenschappen school- en examenstof!

Bij het vak maatschappijwetenschappen leer je alles over sociale constructies, maatschappelijke invloeden op sociale ongelijkheid en (politieke) macht. Leren voor het examen maatschappijwetenschappen doe je bij Digistudies, want hier vind je maar liefst zeventien uitlegvideo’s!

Maatschappijwetenschappen leren met Digistudies

Examen maatschappijwetenschappen havo 2024 Naast het leren met video’s is het ook een goed idee om je kennis van maatschappijwetenschappen te toetsen door te oefenen met oude examens. Je kunt dan gelijk zien hoe zo’n eindexamen eruit ziet en hoe groot het is. Dat is handig om te weten voordat je aan het echte examen begint, wat zal plaatsvinden op dinsdag 21 mei 2024, van 09:00 tot 12:00. Je kunt dit nakijken en andere examendata zien op het examenrooster!

play
0

Online examentraining maatschappijwetenschappen (havo)

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het vak maatschappijwetenschappen (MAW) alles te maken met de maatschappij. Hoe is deze bijvoorbeeld ingericht, hoe wordt de macht verdeeld en welke factoren zijn van invloed op het functioneren van een samenleving? Dat en meer moet je weten voor je aan het eindexamen maatschappijwetenschappen begint.


De examenstof voor maatschappijwetenschappen op havoniveau bestaat uit vier domeinen. In het eerste domein – Vorming – leer je over socialisatie, invloeden van de media op de samenleving en de cultuurdimensies van Hofstede. Ook moet je weten hoe de samenstelling en verbanden binnen het gezin veranderd zijn in de geschiedenis, van vóór 1960, in de periode van 1960 tot 1980 en de periode ná 1980.


Het tweede domein is Verhouding. Het gaat hier om de verhoudingen in de samenleving, en dan voornamelijk sociale ongelijkheid. Wat zijn bijvoorbeeld oorzaken van sociale ongelijkheid en wat zijn de gevolgen van democratisering? Ook is het belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen macht en gezag, welke rol machtsverschillen kunnen spelen bij conflicten en wat de visie over sociale ongelijkheid is van politieke partijen.


In het derde domein, Binding, gaat het over sociale bindingen binnen een samenleving. Belangrijke begrippen in dit domein zijn bijvoorbeeld groepsvorming, sociale cohesie en representatie. Je leert over politieke en maatschappelijke standpunten over criminaliteit en straffen, welke bedreigingen er ontstaan door criminaliteit, wat mogelijke oorzaken zijn van criminaliteit en hoe verbinding tot sociale cohesie leidt.


Tot slot hebben we het in het laatste domein, Verandering, over welke sociale veranderingen de samenleving kunnen veranderen of al hebben veranderd. Een voorbeeld hiervan is individualisering: het proces wat ervoor zorgt dat mensen minder afhankelijk worden van sociale constructies. Ook moet je weten wat de invloed is van staatsvorming, rationalisering en globalisering.


Leren met video

Leren voor maatschappijwetenschappen kun je doen door gebruik te maken van de uitlegvideo’s van Digistudies. In zeventien video’s wordt jou alles uitgelegd wat je moet weten voor het examen. Onder de video’s vind je een uitgebreide begrippenlijst, een samenvatting van de lesstof en vaak een bijpassende examenvraag. Ook kun je ervoor kiezen om Digi-oefening aan te schaffen, waarmee je kunt oefenen met echte oude examenopgaven. Dit kan niet alleen voor maatschappijwetenschappen, maar ook voor andere vakken die op je havo examen voor gaan komen.

... meer dan 5.000 leerlingen leren zonder boeken met Digistudies...

Frerik Scheffer's foto.Cas Buskermolen's foto.Fonsie Fraaij's foto.Jacob 's foto.Oliva's foto.Quincy's foto.Djoeke's foto.Farid's foto.Edith van Dijk's foto.
5K+

... en zij beoordelen Digistudies gemiddeld met een 9,2!

Edith van Dijk's foto.
Edith van Dijk

“Ik heb een Digistudies pakket aangeschaft voor mijn dochter. Ze leert nu voor al haar toetsen met de uitleg-filmpjes van Digistudies, super aankoop!!”

Digistudies
Veelgestelde vragen
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op YouTube?
Kan ik alle uitlegvideo’s van Digistudies zien op de website en app als ik een account aanmaak?
Ik heb een account maar kan niet inloggen, hoe kan dit?
Ik wil een account aanmaken voor een ander, moet ik mijn of zijn/haar mail gebruiken?
Zijn enkel Digistudies video’s voldoende om te leren om te slagen voor het examen?
Ik heb quizvragen besteld maar ik krijg ze niet te zien, hoe kan dit?