NaSk 1 leren
Bij het vak NaSk 1 leer je alles over natuurkundige en scheikundige verschijnselen. Zo moet je bijvoorbeeld eigenschappen van stoffen en materialen weten, maar ook op de hoogte zijn van hoe geluid wordt overgebracht. Het is belangrijk dat je kunt rekenen, maar ook begrijpend kunt lezen. De examenstof is opgedeeld in verschillende domeinen, waaronder de volgende:
- A. Algemene vaardigheden: kun je berekeningen uitvoeren met formules, ben je in staat om natuurkundige apparatuur te gebruiken en kun je een natuurkundig onderzoek uitvoeren?
- B. Stoffen en materialen: welke gevaren schuilen er in bepaalde stoffen, hoe kun je deze herkennen en hoe kun je er veilig en verantwoord mee om gaan?
- C. Elektrische energie: hoe kun je elektrische schakelingen analyseren en zelf intekenen? Hoe werkt magnetisme en een dynamo?
- D. Verbranding en verwarmen: op welke manieren kun je elektrische energie opwekken, hoe werkt het verbrandingsproces en hoe kun je energie omzetten?
- E. Geluid: hoe bepaal je de frequentie van een geluidsgolf, wat zijn de gevolgen van geluidshinder en hoe werkt een luidspreker?
- F. Kracht en veiligheid: hoe pas je de hefboomwet toe, welke veiligheidsmaatregelen zijn er in het verkeer en hoe bereken je druk van een voorwerp op een ondergrond?
- G. Veiligheid in het verkeer: kun je gegevens aflezen en verwerken uit bronnen in situaties van verkeer en veiligheid?
NaSk 1 examen
Het examen NaSk1 voor vmbo bestaat altijd deels uit open vragen en deels uit meerkeuzevragen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om een aantal vaardigheden zéker goed te oefenen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kunt rekenen met verschillende grootheden, dat je stroom- en schakelschema’s kunt tekenen en analyseren en dat je weet wat belangrijke begrippen betekenen. Wil je hiermee oefenen? Probeer dan eens om een oud NaSk 1 examen te maken! Op die manier kom je erachter of je alle leerstof al goed kent, of dat er nog wat onderdelen zijn waar je wat meer aandacht aan moet besteden.